1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Ramon Salicrú s’imposa a la quarta edició del Mataroní de l’Any

 

El Mataroní de l’Any ha arribat a la seva quarta cita. Una cita ja anual, seguida i esperada per centenars de mataronins que, any rere any, escullen aquell personatge que es mereix el reconeixement de la ciutat sencera. I una mostra més d’aquesta espera és la sala de la Fundació de Caixa Laietana plena de gom a gom, amb gent fins i tot dreta. És l’essència del certamen, l’esperit que el fa seguir sent d’elecció popular.


Ramon Salicrú és mestre, alma mater de l’escola GEM, president del Foment Mataroní i historiador reconegut de la ciutat. I ara, cal afegir-hi que també és el Mataroní de l’Any 2012. Salicrú s’ha imposat amb pràcticament el 50 per cent dels vots a Sebastià Tenés i Núria Ibran, els altres dos finalistes. Durant més de 25 anys ha estat el director de l’escola GEM, on ha vist passar centenars d’alumnes. Però també ha estat sempre estretament vinculat al teixit associatiu de la ciutat. Una ciutat que estima i de la que ha estudiat la seva història apassionadament. És, entre altres, l’autor del llibre ‘Història Ilurostrada’ amb il·lustracions de Artur Palomer, ‘Pal’.

 

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emocionat
Ramon Salicrú s’ha aixecat a buscar el premi enmig de crits i llargs aplaudiments. Molts dels que han estat els seus companys a l’escola GEM l’han acompanyat i aclamat mentre alçava el premi com si fos un trofeu. Salicrú s’ha emocionat i ha assegurat que “em sento molt afalagat, però em pregunto què he fet d’especial a la vida”. Per això, s’ha mostrat convençut que“només he complert amb el deure professional i humà a cada moment”.


Reivindicatiu
En el seu discurs d’agraïment, Salicrú va voler tenir un reconeixement especial als mestres “que no sempre han tingut una consideració important”. Ha reivindicat així el model d’escola lliure i integradora com a “element clau per forjar persones responsables, professionals i solidàries”. Un model que, segons ha dit, van ajudar a construir dos professors a qui ha volgut recordar especialment perquè van morir fa poc: Manel Mira i Dani Camps.

 

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salicrú s’ha endut el 49,24 per cent dels vots en una final a tres en la que Núria Ibran ha rebut el 28,94 per cent dels sufragis i Sebastià Tenés el 21,82 per cent. Ibran ha volgut dedicar la seva segona posició a “totes les persones de Mataró que treballen en l’àmbit social i veïnal de forma desinteressada”, mentre que Tenés ha aprofitat per fer una demanda explícita perquè la població s’impliqui i col·labori en organitzacions com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca amb l’objectiu de “reclamar justícia i dignitat per les persones que s’han vist abocades a una situació complicada”.

 

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Variat
Noms de tots els àmbits de la societat es trobaven entre els 15 que començaven la carrera el passat mes de desembre per convertir-se en Mataroní de l’Any. Des d’esportistes com el gimnasta Javier Gómez fins a activistes socials passant per historiadors, mestres i artistes. Potser, però, també ha estat l’edició més sorprenent perquè les principals favorites, Marta Bach i Roser Tarragó, medallistes olímpiques a Londres, van caure en la darrera ronda per escollir els finalistes.

 

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorprenent
L’aspecte social ha predominat en una edició emmarcada en la crisi econòmica i en l’inici del procés sobiranista a Catalunya. D’aquí que entre els candidats hi hagués el president de Càritas Interparroquial, Antoni Vilà, Sebastià Tenés, impulsor de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a Mataró o la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana a la ciutat, Rosa Guanyabens. Sense deixar de banda el paper de Núria Ibran, ex-presidenta de l’Associació de Veïns de Rocafonda o de Jordi Merino, també vinculat al barri.


La cultura també ha tingut representació. La jove actriu Clara de Ramon, sorgida de la Sala Cabanyes i ara actuant al TNC i a TV3, el també actor Babou Cham, i Joan Vives, músic i alma mater de la Setmana de la Música Antiga, que aquest any ha celebrat el seu 30è aniversari. I altres personatges també importants pel ja passat 2012 com Anna Escoda, directora general de CETEMMSA, Joan Giménez, doble Premi Iluro i Mia Castellví, cap de colla dels Capgrossos.

 

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Arrelat”
L’editora del Tot Mataró, Mari Carme Rodríguez, ha agraït a tots els votants la seva participació en el certamen i ha afirmat que “ja és un premi arrelat a la ciutat” i ha dit que “és una mostra clara que Mataró és viva”. Al seu torn, Antoni Rodríguez, director del setmanari, ha reconegut que “és una gran satisfacció poder arribar a la quarta edició” i celebrem que “any rere any puguem reconèixer la tasca de grans mataronins i mataronines”. 

 

Novetat
Enguany, el certamen del Mataroní de l’Any no finalitza amb l’acte de lliurament del guardó. Si bé aquest títol ja és un reconeixement a la tasca que realitza el guanyador a la ciutat, des de El Tot Mataró volem que es pugui conèixer la seva figura més a fons. Per això, gràcies a El Públic, el proper dissabte dia 16 a les sis de la tarda el local acollirà una entrevista al guanyador, Ramon Salicrú, mestre i destacat historiador.